Skip to content →

Visie

Ik werk vanuit van een holistisch mensbeeld waarin de fysieke, emotionele, mentale en spirituele onderdelen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De traditie waarin ik mij het meest thuis voel is die van de noord-amerikaanse indianen. Het “sjamanisme” ,voor zover je bij de indianen van sjamanisme kunt spreken want het is een Russisch woord, is al zeer oud maar nog steeds erg levend omdat het werkt. Buiten de tradities van de noord-amerikaanse indianen gebruik ik ook inzichten en technieken uit andere tradities en stromingen. Hieronder een stukje over van het ontstaan van het sjamanisme.

Sjamanisme
Sjamanisme vindt zijn oorsprong zo’n 40.000 jaar geleden en is in elke cultuur terug te vinden. Het stamt uit de tijd dat de mensen herinnerden dat ze verbonden waren met alles om zich heen. Ze wisten dat de dieren hun broeders en zusters waren, dat de bomen voorouders en leraren waren en ze konden de stem van de wind verstaan en de hartslag van de aarde voelen. Door dit weten wisten de mensen dat ze nooit alleen waren. Hierdoor leefden ze samen met alles om zich heen.

Howard Terpning- healing ceremonyToen kwam de tijd die “Black Bear”, een indiaans medicijnman die zo’n 400 jaar geleden leefde, “The Great Separation” noemen. In die periode begonnen de mensen te vergeten dat ze verbonden waren met alles en begonnen ze zich eenzaam en verlaten te voelen. Wetenschappelijk gezien was het de periode dat de mensheid een groeispurt maakte doordat de hersenen zich sterker ontwikkelden.

Gelukkig zijn er altijd mensen geweest die zich bewust hiervan waren en zich de oude manier van leven konden herinneren. Deze kennis werd mondeling overgedragen door de leraren en zo bleef de kennis bewaard door de eeuwen heen.

Sjamanisme is het herinneren of her-inneren van de oude manier van leven of zijn. Sjamanisme zit vol met filosofieën, legendes en verhalen maar ook met technieken, healing en meditaties die er allemaal op gericht zijn te helpen weer in verbinding te komen met jezelf, het leven en met Spirit / God / universele energie of hoe je het ook maar wilt noemen. Hierdoor kunnen we dan meer en meer de wereld waarin we leven van binnenuit creëren in plaats van telkens weer op zaken van buitenaf te reageren.

LIFE IS REALLY BEAUTIFUL,
YOU ONLY NEED TO GET
“A LIFE”